EVENIMENTE‎ > ‎

Acțiuni în cadrul A2 și A5

posted 19 Feb 2018, 01:49 by Proiecte ASSOC   [ updated 19 Feb 2018, 11:18 ]
Ce se face pentru angajarea în muncă a romilor din Cheud?

În primul rând trebuie să recunoaștem cu toții că oportunitățile de angajare pe care le au romii sunt puține.
Șansele le sunt limitate mai ales celor care sunt săraci, nu au studii, nu au condiții de locuire decente și nu au nici acte, dar nu sunt de neglijat prejudecățile și atitudinile discriminatorii pe care din necunoașterea îndeaproape a acestei etnii, încă le avem.
Revenind la ce facem pentru angajarea romilor din Cheud, va spunem ca din luna octombrie 2017, se depun eforturi ca prin Proiectul "TRAISAREL DÈMNO ANDA CHEUD - Servicii integrate pentru o viață demnă" (ID 102039), derulat de Asociația ASSOC, Primăria Năpradea și Școala Gimnazială Traian Crețu Năpradea, prin Programul Operațional Capital Uman, să se identifice locuri de muncă pentru romii din Cheud.


În același timp, am organizat întâlniri colective dar ne-am deplasat și din casă în casă în absolut toată comunitatea, cu scopul de a-i cunoaște cât mai bine, pentru a vedea ce nevoi au și pentru a le transmite tuturor ce se poate face prin acest proiect. Din octombrie 2017 și până în prezent, putem spune că am fost „adoptati” de comunitate prin faptul că ne primesc ca și cum am face parte din familiile lor.
După ce ne-am cunoscut, am organizat întâlniri pentru identificarea abilităților, competențelor și intereselor pentru angajare și ce pași trebuie să urmăm pentru a ne asigura ca angajarea va fi o reușită.
Deasemenea au fost si vor continua întâlniri individuale si de grup sustinute de consilieri vocationali, psihologi și expertul in mediere pe piata muncii, pentru pregatirea efectiva a romilor pentru angajare și pentru transmiterea de informații privind locurile de muncă identificate, detalii despre atribuțiile de la locul de muncă și alte informații relevante.
Un alt pas pe care l-am facut a fost intermedierea unei întâlniri cu un angajator, care a fost dispus sa se deplaseze in Cheud pentru a le vorbi direct oamenilor dar care a acceptat sa se facă o deplasare in fabrica, astfel încât să se poată observa direct la sursă în ce constă oferta de angajare.
Alte lucruri care se vor întămpla în curând și care au ca obiectiv dezvoltarea competențelor profesionale astfel încât și din acest punct de vedere romii să fie pregătiți pentru angajare, vor fi cursuri de calificare in domeniile pentru care s-au identificat oferte de angajare.