EVENIMENTE‎ > ‎

Năpradea și-a dublat numărul antreprenorilor

posted 8 Mar 2019, 01:42 by Proiecte ASSOC   [ updated 8 Mar 2019, 03:38 ]
            10 noi societăți comerciale au fost înființate de romi din Cheud printr-un proiect derulat de Asociația ASSOC
Încet, dar sigur, comuna Năpradea a luat avânt pe calea europeană. Transformarea localității sălăjene este în curs, iar contribuția este atât a administrației locale, cât și a Asociației ASSOC.
            Parteneriatul dintre Asociația Profesională Neguvernamentală de Asistență Socială ASSOC, Primăria Năpradea și Școala Gimnazială “Traian Crețu“ Năpradea a mai consemnat un rezultat benefic pentru comunitatea din Cheud. 10 romi din localitate, provocați dar și motivați de ASSOC, și-au înființat câte o societate comercială.
              Lansarea publică a SRL-urilor, desfășurată în sediul Primăriei Năpradea în 26 februarie 2019, a confirmat că romii și-au învățat lecțiile de antreprenoriat, fiecare prezentându-și produsele și serviciile din care vor să facă profit și să își asigure un trai mai bun. Reclama a funcționat, iar unii dintre ei și-au găsit potențiali clienți chiar în timpul prezentării.
            Firmele nou înfiintate au ca domenii de activitate construcțiile metalice, manufacturarea, realizarea și comercializarea de obiecte artizanale din metal, prelucrarea de pietre semiprețioase, tâmplărie și tapițerie, comerț ambulant cu articole din piele, vulcanizare.
            Marile provocări vor veni în lunile următoare, dar romii vor beneficia de îndrumarea specialiștilor din cadrul proiectului “TRAISAREL DÈMNO ANDA CHEUD - Servicii integrate pentru o viață demnă”, în cadrul căruia se derulează activitatea de antreprenoriat.
            În Năpradea, numărul societăților comerciale s-a dublat prin acest proiect, iar numărul locurilor de muncă nou create a crescut considerabil, ținând cont că experții din proiect au reușit să deschidă în comună și o secție de producție cu ajutorul unui investitor privat.
            “Tot ce înseamnă acest proiect valorează 4 milioane de euro, iar contribuţia primăriei şi a școlii este de 2%, un procent nesemnificativ, raportat la valoarea proiectului. Sunt bani mulţi şi importanţi care sunt îndreptaţi spre comunitatea din Cheud”, a declarat primarul Vasile Fodor. Acesta a mai adăugat că s-au obținut numeroase beneficii pentru integrarea socială a romilor din satul Cheud, dar și pentru dezvolatrea economică a zonei.