EVENIMENTE‎ > ‎

Sezatoarea interetnica 6 ,, Traditii si obiceiuri de Paste”

posted 25 Apr 2019, 07:43 by Proiecte ASSOC

        Asociația Profesională Neguvernamentală de Asistență Socială ASSOC, în calitate de beneficiar implementeaza impreuna cu partenerii- Comuna Năpradea și Școala Gimnazială “Traian Crețu“ Năpradea -
        Proiectul “TRAISAREL DÈMNO ANDA CHEUD - Servicii integrate pentru o viață demnă”, proiect co-finanțat din Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020, proiect ce se adresează cu preponderență comunității rome din Cheud și urmărește implementarea unor măsuri integrate de natură să reducă efectele sărăciei și excluziunii sociale cu care se confruntă membrii comunității.
 In cadrul proiectului, prin activitatea 7 sunt prevazute interventii în domeniul combaterii discriminarii si promovarii multiculturalismului. Aceasta activitate prevede, printre altele si organizarea a  9 sezatori interetnice.
        In data de 16.04.2019 a avut loc in incinta Școalii Cheud nr.2 din localitatea Cheud,Com. Napradea, jud. Salaj, incepand cu ora 17:00 - Sezatoarea nr. 6 ( din totalul celor 9)   cu tematica   ,, Traditii si obiceiuri de Paste” . La eveniment au luat parte 13 participante din gupul tinta,  femei rome si non-rome din Cheud, jud. Salaj  si s-au aratat bucuroase de tematica sezatorii, unde au depănat povești despre obiceiurile privind tematica propusă  pentru această șezătoare. S-a ales această tematică pentru că ne aflăm în Postul cel Mare, Postul Paștelui. Paştele este cea mai veche şi importantă sărbătoare a creştinătăţii, care a adus omenirii speranţa mântuirii şi a vieţii veşnice, prin sacrificiul lui Iisus Hristos, Învierea fiind, după cum spunea părintele Arsenie Boca, singura minune care se arată tuturor, credincioşi şi necredincioşi.
        In cadrul evenimentului s-au desfasurat activitati precum  legatul ouălor în ciorap pentru a le fierbe, vopsitul cu coji de ceapă, așa cum se vopseau în trecut, în copilăria participantelor la șezătoare. O parte dintre ouă au fost fierte și pictate, lucru care le-a încântat și relaxat totodată pe participantele la această șezătoare.
Pe tot parursul activității au fost ascultate Pricesne pentru a crea atmosfera potrivită momentului din an în care ne aflăm.
        Particiantele așezate în jurul mesei au degajat multă voie bună și și-au exprimat dorința de a participa și la următoarele evenimente din cadrul proiectului.
Impactul activității asupra participantielor la eveniment a fost unul pozitiv. Analizand impresiile participantelor, concluzionam ca evenimentul a  fost o reusita, participantele manifestand un real interes pentru participarea la viitoarele evenimente realizate in cadrul proiectului.
        Mulțumim și pe această cale persoanelor din comunitate pentru interesul manifestat.

Pentru informații suplimentare ne puteți contacta la adresa de email assoc@assoc.ro
Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeana, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro, www.runv.ro.

Comments